Grønirisk

Chloris chloris

Grönfink

Den europæsike forekomst af grønirisk anses som stabil i følge BirdLife International

Grønirisk er omtrent lige så stor som en gråspurv. Den har et stort hoved med et højtsiddende, lettere kegleformet næb. Den har en gul til gulgrøn vingekant, der sammen med den gule hale-side er meget spektakulær, når den flyver. Hannen er overvejende gulgrøn, og hunnen er mere diskret brun. Ungfuglen er stribet på hoved og bryst.

Størrelse: Omtrent samme størrelse som spurven. Dens vingefang er 25 til 27 cm.

Vægt: 26-36 g

Opholdssteder: Det er en meget talrig og udbredt ynglefugl ved skovkanter, lunde, parker, frugtplantager og haver. De kan også findes i landsbyer og forstæder.

Rede: De fortrækker en løs rede i træer og buske og i et bygget miljø ofte også i klatrende planter mod en husvæg.

Æg: De yngler i april til august og har typisk 2 til 3 kuld pr. Sæson. De får 4 til 6 røde plettede hvide æg.

Foder: Grønfink spiser knopper far træer og blomster, frø (solsikkefrø), hyben og bær.

Øvrigt: Det er den største gulgrønne irisk. Grønirisken var oprindelig en sky fugl, men den har nu tilpasset sig godt til livet i haven. Den er derfor en regelmæssig havegæst og kan ofte findes ved foderbrættet.

Grønirisker skal fodres med frøblandinger. Fuglene er faktisk helt afhængige af frø. De spiser endda frø, der falder ned på jorden ved andre fugles spisetid. I ynglesæsonen er der undertiden insekter på menuen.

 

 

Rekommenderade produkter: