Blåmejse

Cyanistes caeruleus

Blåmejse

Er mindre end musvitten og den har et kort næb. Hannen og hunnen ligner meget hinanden: Issen, halen og vingerne er blå, undersiden lysegul.

Størrelse: Mindre end gråspurven og det er den mindste mejse. Den er ca. 11 cm stor og har en vingefang på 17 til 20 cm

Vægt: 9 - 12 gram

Opholdssteder: Er en meget udbredt og talrig fugl. Yngler helst i løvskove, men parker, haver og blandede skovarealer, gør den også gerne brug af. Blåmejsen er en standfugl.

Rede: Normalt bygger hunnen reden, som er en filtret rede der består af bløde plantedele, uld, hår og fjer. Der bliver ruget i huller, træhuller og redekasser. Nogle gange bliver uvante steder, såsom en postkasse benyttet til redens placering.

Æg: Yngler fra april til juni og får mellem 1 og 2 kuld af 5 - 12 rødplettede, hvide æg.

Foder: Menuen består af frugt, fedt, jordnødder, bog og solsikkekerner. Om sommeren er små insekter og larver dens fortrukken menu.

Lyd: Der er tale om en meget varieret repertoire, hvor især de noget finere og men knap så kraftige som vi kender hos musvitten. Dens kald er bl.a. 'pietie-tsèh' eller 'siesie-duuduu'. Hvis den bliver opstemt, er der mere tale om en "skældud" - 'terrret-tetetet'. Dens sang er klar: 'tie-tie-tie-tuuhuuhuuhuuhuu' og den begynder at synge, fra engang i februar måned.

Øvrigt:

  • Lille mejse med et "rundt" hoved og den er næste halsløs
  • En meget aktiv fugl
  • Vinger, hale, nakke og isse er azurblå og undersiden er gul (det er nærmest en svensker, med de smukke farver)
  • Kønnene er næsten fuldstændig ens, hvor hunnen af og til er lidt blegere
  • Ungfuglene er også blegere i farverne

 

Anbefalede produkter:

Redekasse Luzern       Solsikkekerner       Foderhus Connecticut       Krus Blamejse